Dieta wegetariańska u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym

Dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak profilaktyka chorób układu krążenia, otyłości lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia udarów. Wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta może stanowić dobry sposób żywienia dzieci i niemowląt. O ile w początkowym etapie życia dziecka to rodzice mają wyłączny wpływ na sposób odżywiania ich potomstwa, o tyle bardzo często problem pojawia się, gdy dzieci muszą zacząć uczęszczać do placówek takich jak przedszkole lub szkoła. Co zrobić jeżeli placówka wymusza na rodzicach stosowanie diety tradycyjnej? Jakie posiłki można samodzielnie przygotować dziecku, aby zabrali je ze sobą do przedszkola lub szkoły?

Problem dyskryminacji małych wegetarian

Rodziny praktykujące dietę wegetariańską często spotykają się z trudnościami z przyjęciem ich dzieci do placówek edukacyjnych. Problem ten dotyczy szczególnie dzieci w wieku przedszkolnym. Od rodziców bezprawnie oczekuje się okazania zaświadczenia lekarskiego dotyczącego żywienia dzieci wegetariańskich. Należy pamiętać, że o sposobie żywienia dziecka decyduje wyłącznie rodzic. Można zgłosić oczekiwania odnośnie rodzaju posiłków serwowanych dzieciom w placówce, jednak należy mieć na uwadzę, że o sposobie karmienia decyduje dyrektor wraz z rodzicami, więc musimy liczyć się z ewentualną odmową przygotowywania specjalnych posiłków dla naszego dziecka. Co można zrobić w takiej sytuacji? Otóż musimy mieć świadomość, że nie istnieją przepisy, które zabraniały by przynoszenia posiłków ze sobą. Tak więc istnieje możliwość zapisania dziecka do przedszkola lub szkoły i przygotowywania mu codziennie posiłków, które będzie mógł zabrać ze sobą i zjeść.

Co przygotować małym wegetarianom do lunchboxa?

Oto kilka propozycji na dania wegetariańskie przygotowane przez redakcję portalu Wege Maluch, które można spakować dziecku do lunchboxa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a pozwoli odkryć Twojemu maluchowi bogactwo smaków i zapewni odpowiedni bilans składników odżywczych.

Sałatka z pieczonymi batatami

Składniki:

  • 1 większy batat,
  • granat,
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • rukola,
  • ser feta lub tofu,
  • oliwa z oliwek
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione przyprawy np. papryka, oregano.

Sposób przygotowania:

  • Bataty należy obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Skropić olejem i wymieszać. Bataty pieczemy w 200o C przez 30 – 40  minut, do czasu aż zmiękną. 
  • W między czasie do lunch boxu wkładamy pozostałe składniki tj. rukolę, granat, amarantus, ser feta oraz drobno pokrojoną czerwonę cebulkę. Po upieczeniu dokładamy bataty. Całość można skropić oliwą z oliwek oraz ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku.

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, ulubione przyprawy oraz odrobinę bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli konsystencja wyjdzie nam za rzadka i nie będziemy w stanie uformować kotleta, to należy dosypać bułki tartej i ponownie całość zagnieść. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Można serwować je same lub w towarzystwie ulubionej kaszy i surówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here