Co jest potrzebne do produkcji czekolady

Proces powstawania czekolady jest dość skomplikowany, ale też niezwykle interesujący. Aby powstała idealna tabliczka, produkcja trwa nawet kilkadziesiąt godzin. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak się robi czekoladę, i właśnie dla tych osób przedstawiamy, jak wygląda ten proces.

Wszystko zaczyna się od ziaren

Bardzo ważna jest odpowiednia jakość ziaren kakaowca. Plantacje kakaowców znajdują się przede wszystkim w Afryce i Ameryce Południowej. Tam właśnie głównie mali rolnicy produkują kakaowce, których ziarna są również przez nich suszone. Następnie rolnicy sprzedają ziarna kakaowców do skupów.

I tutaj pojawia się pierwszy problem — skoro wielu rolników produkuje ziarna kakaowca, to mogą być one naprawdę różnej jakości oraz różne w smaku. Różnice potrafią być naprawdę wyczuwalne. W zależności od pochodzenia ziaren i sposobu ich uprawy, końcowy smak czekolady może być naprawdę różny — może mieć posmak cytrusów, bananów, orzechów i tak dalej.

W ruch idą maszyny

Po wyprażeniu ziaren należy je wyłuskać i przygotować to miażdżenia. To właśnie podczas tego procesu pod wpływem tarcia i temperatury z ziaren kakaowca uzyskuje się miazgę kakaową.

Następnie miazga poddawana jest procesowi konszowania oraz rafinacji. Oznacza to, że miazga jest pogrzebana i rozdrabniana, a następnie mieszana z cukrem. To właśnie podczas konszowania wydobywany jest prawdziwy smak czekolady. Podczas rafinacji zmniejszane są cząsteczki cukru i kakao do takich rozmiarów, aby język człowieka nie był w stanie ich rozróżnić.

Następnie substancja jest wkładana do maszyny do temperowania czekolady. Temperowanie to proces stosowany również przez mistrzów kuchni, a polegającym na naprzemiennym schładzaniu i podgrzewaniu masy. Dzięki temu czekolada jest błyszcząca, łamliwa w stanie stałym, a jednocześnie zachowuje swoje elastyczne właściwości w stanie ciekłym.

Tworzenie słodyczy

Po temperowaniu czekolada może być już użyta do tworzenia tabliczek lub innych słodyczy czy z czekoladą. W ruch idą depozytory do czekolady służące do nadziewania czekoladą najróżniejszych ciastek, ciast, czy pralin.

Używane są również oblewarki do czekolady, które pokrywają warstwą płynnej czekolady najróżniejsze słodycze, również wcześniej wspomniane ciastka i ciasta.

Na samym końcu produkcji czekolada jest szczelnie i hermetycznie pakowana tak, aby nie dostały się do niej żadne zabrudzenia oraz, żeby produkt nie popsuł się podczas transportu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here