Utylizacja zużytego oleju spożywczego

Każdy właściciel baru czy restauracji wie dobrze, że by dania mogły zostać przygotowane, niezbędny jest olej spożywczy. Jest on składnikiem wielu potraw, nie tylko serwowanych w domach, ale także w lokalach gastronomicznych. Trudno sobie przecież wyobrazić, jak przygotowywać dania bez smacznej oliwy z oliwek, czy oleju spożywczego ze słoneczników. Nie mniej jednak, zarówno właściciele barów jak i restauracji, czy nawet małych jadłodajni, zobligowani są do tego, by pozbywać się zużytego oleju posmażalniczego. Stanowi on bowiem odpad, który podlega utylizacji, w myśl obowiązujących przepisów prawa. Jak więc można pozbyć się zużytego oleju i co się z nim dzieje?

Utylizacja oleju posmażalniczego i jego skup

Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że zużytego oleju nie wolno, pod żadnym pozorem ponownie wykorzystać do przygotowania posiłku. Należy mieć na uwadze to, że w przepalonym tłuszczu, dochodzi do wydzielania się substancji rakotwórczej, która nazywa się akroleina. Zużyty olej w lokalu gastronomicznym, również nie może zostać po prostu wylany do kanalizacji. Przepalony tłuszcz, po ostygnięciu zastyga, co może doprowadzić do zatkania się rury. Okazuje się, że takiego oleju nie wolno również magazynować, ani pozostawiać na śmietniku wraz z innymi odpadami. Oznacza to, że właściciele restauracji zobowiązani są do tego, by pozbywać się zużytego oleju zgodnie z przepisami. Za każde odstępstwo od przepisów, narażają się oni na kary finansowe. Co zatem można zrobić z olejem posmażalniczym? Po pierwsze, jeśli mamy do czynienia z dużymi ilościami zużytego oleju, naszym obowiązkiem jest oddanie go do utylizacji. W tym celu należy zgłosić się do specjalistycznej firmy, które oferują kompleksowe usługi w zakresie dostarczenia zbiorników na odpady, a następnie ich odbioru i transportu. Oddając olej do skupu, pozbywamy się problemu. Z punktu widzenia prawa nie jesteśmy już jego właścicielami, a to oznacza, że to odbiorca jest za niego odpowiedzialny.

Więcej informacji: Odbiór zużytego oleju Trafinoil.pl – dowiedz się więcej o ofercie odbioru i skupu zużytego oleju w gastronomii.

Jak wykorzystać zużyty olej?

Zużyty olej, który został poddany utylizacji, czyli oczyszczeniu i przejściu przez odpowiednie procesy, może zostać wykorzystany na wiele sposobów. Dzięki temu, można go ponownie zastosować np. w celach grzewczych lub jako domieszkę oleju mineralnego, który wykorzystuje się jako olej opałowy do pieców C.O. Dodatkowo olej posmażalniczy, z powodzeniem może zostać wykorzystany przy produkcji tworzyw sztucznych, a także biopaliw. Jeśli olej posmażalniczy zostanie poddany rafinacji, znajdzie zastosowanie w produkcji biodiesla, który jest mieszanką oleju roślinnego i oleju napędowego. Firmy, które zajmują się profesjonalnie skupem oleju zarabiają na jego utylizacji, a następnie gospodarowaniu tym odpadem lub odsprzedaży go innym przedsiębiorstwom. Jednak należy pamiętać, że do przeprowadzenia recyklingu niezbędne jest stosowne zezwolenie. Oddając zużyty olej do specjalnych zakładów, właściciele lokali gastronomicznych dbają o środowisko, a także odciążają swój budżet, gdyż kara za nie pozbycie się odpadu jest dość wysoka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here